Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΑΙΝΙΑ.

Προκλήσεων συνέχεια...



του Θεόφιλου Κωτσίδη


Πριν από ένα μήνα περίπου στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr την οποία χειρίζεται το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της ιστοσελίδας όπου αναρτώνται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση καίριων θέσεων ευθύνης στον κυβερνητικό και στον κρατικό μηχανισμό (Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, επιστημονικό προσωπικό κ.α.) και συγκεκριμένα στην Φόρμα Υποβολής υπήρχε η κατηγορία «ΓΛΩΣΣΕΣ», όπου ο ενδιαφερόμενος – υποψήφιος όφειλε να επιλέξει για τη «ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», τη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» και για άλλες «ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ» που ομιλεί και χειρίζεται. Η επιλογή σε κάθε μία από αυτές τις υποκατηγορίες επρέπε να γίνει από μία λίστα που διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο.

Στη λίστα των γλωσσών από τις οποίες πρέπει να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος – υποψήφιος συμπεριλαμβάνονται δεκάδες γλώσσες από ολόκληρη την υφήλιο με πρώτη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Μέχρι εδώ όλα καλά!

Ωστόσο σοβαρότατα ερωτηματικά προκάλεσε μεταξύ άλλων η καταγραφή στην κατηγορία των ξένων γλωσσών και των εξής επιλογών: «ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ, ΒΛΑΧΙΚΑ»!



Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γρηγόρης Αποστολάκος με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως πλέον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και τον τέως πλέον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη τους οποίους μεταξύ άλλων ρωτούσε αν «Γνωρίζουν και εγκρίνουν τις επιλογές των ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ και ΒΛΑΧΙΚΩΝ γλωσσικών ιδιωμάτων στην καταγραφή τους στην κατηγορία των ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ του διαδικτυακού τόπου http://opengov.gr «Ανοικτή Διακυβέρνηση»;

• Με ποια λογική και αιτιολογία συμπεριλήφθηκαν τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ και ΒΛΑΧΙΚΑ ως επιλογές για ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και ιδίως ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;
• Ειδικότερα για τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ με ποια αιτιολογία θεωρούνται διαφορετική ή ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ως προς τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
• Αναγνωρίζονται ως ξένες γλώσσες τα ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ και ΒΛΑΧΙΚΑ από την Ελληνική πολιτεία;
• Αναγνωρίζονται ως μειονότητες Πόντιοι, Αρβανίτες και Βλάχοι στην Ελλάδα που ομιλούν την αντίστοιχη ξένη προς την Ελληνική γλώσσα;
Μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα παραπάνω δεν θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για την υποστήριξη της θέσης περί ύπαρξης εθνοτικών ή εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα;»

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 στο Ελληνικό κοινοβούλιο ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ν. Ρόβλιας.

Ο κ. Ρόβλιας για όσους εύκολα ξεχνούν ήταν ο πρώτος υπουργός στον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση το Δεκέμβριο του 2009 (2 μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009) όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται το γραφείο του να μεσολαβούσε ώστε να προβληθούν αιτήματα – ρουσφέτια για μεταθέσεις και μετατάξεις αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ο κ. Ρόβλιας βέβαια επανήλθε στην κυβέρνηση!!!

Στη σύντομη τοποθέτηση-απάντηση προς την επερώτηση που κατατέθηκε λίγες μέρες αργότερα από 15 πλέον βουλευτές της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με ύφος ειρωνικό και αλαζονικό ισχυρίστηκε ότι η επερώτηση πιθανόν να έγινε, παρόλη τη διόρθωση από μεριάς της κυβέρνησης, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους καθώς και άκουσον άκουσον για το παραπάνω θέμα με τις γλώσσες στο site του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος γλωσσών και διαλέκτων που υπάρχει στην ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια WikiPedia!!!!!!!!!!!
Δείτε εδώ την απάντηση
κ. Ρόβλια, μια και ήσασταν εσείς αυτός που αναγκαστικά έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο παραπάνω θέμα, είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα να συμβουλεύεται διάφορες σελίδες του διαδικτύου;

Ακόμα και σήμερα κ. Ρόβλια και λοιποί, αν δείτε τη σελίδα της WikiPedia όσον αφορά την Ποντιακή Διάλεκτο για το τι είναι και τι χαρακτηριστικά έχει (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για το κατά πόσο όλα όσα αναγράφονται στη σελίδα αυτή είναι σωστά για την Ποντιακή Διάλεκτο) θα δείτε ότι η Ποντιακή Διάλεκτος, ακόμα και για όσους δεν ξέρουν, είναι μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ Διάλεκτος!

Δανειζόμενοι την Ποντιακή παροιμία "Που κι νουνίζ' όντας κάθεται, θαμάεται όντες σκούται" πολύ φοβόμαστε με όλα αυτά που κάνετε και γίνονται καθημερινά γύρω μας το "σκούται" θα είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους!

Ελλάδα: Ο νέος μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ στην Μεσόγειο!

Όλο και πιο στενές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Η χώρα μας βοήθησε το Ισραήλ στην παρεμπόδιση του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι «κλειδώνει» η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.


Η Ελλάδα, ως γνωστόν, "φλερτάρει" με το Ισραήλ, έπειτα από την περσινή επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα και η οποία έληξε με το θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών και η οποία έβλαψε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με την Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η μεγάλη ανάγκη του Ισραήλ για νέες συμμαχίες στην περιοχή, το οδήγησε στην υπερχρεωμένη χώρα μας, στην οποία πρόσφερε γενναιόδωρη στρατιωτική βοήθεια.

Οι καρποί του νέου διπλωματικού φλερτ έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Η ελληνική γραφειοκρατία προσπάθησε να καθυστερήσει την αναχώρηση των πλοίων που ήταν φορτωμένα με ακτιβιστές και ορισμένες ενισχύσεις για τη Γάζα. Όταν τα πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά, τελικά, αναχώρησαν, ελληνικές δυνάμεις κομάντος τα ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω στην ακτή.

Η ελληνική στάση έδωσε διπλωματική ανάσα στο Ισραήλ, το οποίο φέτος όπως φαίνεται θα αποφύγει την στρατιωτική παρέμβαση για την διατήρηση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αποθάρρυνση του στολίσκου, αναφέροντας ονομαστικά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θυμίζουμε ότι η ελληνοϊσραηλική προσέγγιση άρχισε μέσα σε λίγους μήνες μετά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου, που είχε ως αποτέλεσμα 9 Τούρκους νεκρούς,. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ - την πρώτη σε 18 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu γρήγορα ανταπέδωσε με μια επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μεγάλης σημασίας είναι και η Ελληνική- Κυπριακή και ισραηλινή προσέγγιση για τον Λεβιάθαν, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε σε ισραηλινό έδαφος. Οι τρεις χώρες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν στην Ευρώπη. Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου, αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικέςι για συμμετοχή της Ελλάδας στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Επίσης, στο επίπεδο των στρατιωτικών σχέσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καλύπτει το κενό μετά τη ρήξη Τουρκίας- Ισραήλ. Ισραηλινός και τουρκικός στρατός σταμάτησαν τις κοινές ασκήσεις. Παράλληλα, οι ισραηλινές και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν την κατάρτιση ασκήσεων από κοινού.

Ταυτόχρονα, η ένταση στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ισραηλινούς τουρίστες, που κάποτε συνέρρεαν στα τουρκικά θέρετρα, να ψάξουν για τα πακέτα διακοπών στα γειτονικά ελληνικά νησιά.

Πέρα όμως από τις διάφορες ευκαιριακές ωφέλειες των δύο χωρών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον διπλωματικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την στάση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ως προς την αποτροπή συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή. Θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε, δηλαδή, τον κίνδυνο για μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, που θα είχε ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Με δεδομένη την αναταραχή στην Ισραήλ Συρία, λόγω των εξεγέρσεων εναντίον του Προέδρου Ασάντ, αν συνέβαινε κάτι, που θα οδηγούσε τους Ισραηλινούς σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ανάλογης με την περσινή εναντίον του στολίσκου, οι επιπτώσεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή θα ήταν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες.   
http://www.reporter.gr

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ο κοσμικός Αρχιεπίσκοπος μας.

Παρά το γεγονός ότι ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, δεν παρέστη στις εκδηλώσεις για τον Απόστολο Παύλο προφασιζόμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας ( πρόβλημα με το πόδι του) κατάφερε παρόλα αυτά να παραστεί στο γάμο της κυρίας Τσιμτσιλή, αλλά και στη βάφτιση του εγγονού του κυρίου Τζόρτζ Χάλακ.

Στη βάφτιση εκτός των άλλων παραβρέθηκε και η μητέρα του πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία διατηρεί στενή φιλία με τον κ. Χάλακ. «Οι κοσμικές εμφανίσεις του Αρχιεπισκόπου μπορεί να έχουν σκοπό τις δημόσιες σχέσεις, αλλά πιστέυουμε ότι δεν βοηθούν καθόλου την εκκλησία» δηλώνει κορυφαίος ιεράρχης στο newpost. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκληρή κριτική στον Αρχιεπίσκοπο για αυτές τους τις εμφανίσεις άσκησε η εφημερίδα «Το παρόν».
Παραθέτουμε πλήρες το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για το θέμα:

«Άλλο Απόστολος Παύλος,
άλλο… Τσιμτσιλή!
Η αλήθεια είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες «γκλαμουριές». Όμως την περασμένη εβδομάδα υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο σφάλμα που προκάλεσε πολλά σχόλια σε κύκλους ιεραρχών. Αγνόησε την τελετή έναρξης των
SpecialOlympics για να τελέσει έναν «ιλουστρασιόν» γάμο! Όταν ακόμη κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήρθε από την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσει ειδικά αυτήν την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να δεχθούμε πως κάποιες φορές υπάρχουν «υποχρεώσεις» και ανθρώπινες σχέσεις που δεν μπορούν να ξεπεραστούν ή να αγνοηθούν. Όταν όμως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος καλούσε τον κόσμο να μη χάσει τους SpecialOlympics και να γεμίσει τα στάδια και να ενισχύσει τις προσπάθειες των αθλητών, είναι δυνατόν να αγνοεί το γεγονός για να τελέσει τον γάμο μιας τηλεπερσόνας μεσημεριανάδικων εκπομπών; Και μερικές μέρες μετά, στην πιο μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, την εορτή του ιδρυτή της Αποστόλου Παύλου στον βράχο της Ακρόπολης, να στέλνει… εκπρόσωπο; Για τον Απόστολο Παύλο ο Μακαριώτατος ταλαιπωρείται ακόμη από το πόδι του. Για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή όμως χαίρει άκρας υγείας»…

ΠΗΓΗ: newpost.gr