Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Το blog taxalia συνεχίζει να μας ενημερώνει για τον περιφερειάρχη μας. Λες και δεν ξέραμε.

Μίσος Ερντογάν κατά Ισραήλ



ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗήταν η πεποίθηση πως Τουρκία και Ισραήλ είναι δύο μεγάλοι εταίροι στην περιοχή που εργάζονται και συνεργάζονται προκειμένου να ελέγχουν τα πάντα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Όμως σήμερα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε πίστευε στις σχέσεις των δύο χωρών παρά τα όσα δημοσίως έλεγε και δημιουργούσε μια άλλη από την πραγματική εικόνα. Μέσω Wikileaksαποκαλύπτεται ότι πίσω από τον φιλικό προς το Ισραήλ Ερντογάν κρυβόταν ένας άλλος άνθρωπος που μισούσε αφάνταστα το εβραϊκό κράτος.
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μισεί το Ισραήλ αφάνταστα» και θα έκανε ό,τι μπορεί για να το καταστρέψει: Αυτή η άποψη του Ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία GabbyLevy, αποκαλύπτεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με ημερομηνία σύνταξης 27 Οκτωβρίου 2009 και με συντάκτη τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία JamesF. Jeffrey. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Ισραηλινού πρέσβη, ότι δηλαδή ο Ερντογάν μισεί το Ισραήλ, μετά από επαφές που πραγματοποίησε με άτομα εντός και εκτός της τουρκικής κυβέρνησης. Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται η άποψη του Ισραηλινού πρέσβη ο οποίος σημειωτέον έχει γεννηθεί στην Τουρκία, ότι οι σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με κύριο υπαίτιο τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, o Ισραηλινός πρέσβης ξεκάθαρα πιστεύει ότι, «ο Ερντογάν είναι φονταμενταλιστής. Μας μισεί (τους Ισραηλινούς) αφάνταστα». Την ίδια ώρα η Άγκυρα καθησύχαζε Αμερικανούς και Ισραηλινούς ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν και ότι η κριτική που ασκείται από τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι προς εσωτερική κατανάλωση. Όμως τα μετέπειτα γεγονότα και ειδικότερα με το στολίσκο της Γάζας καταδεικνύουν, εκ των υστέρων, πως δεν ήταν μόνο δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.
http://www.philenews.com/digital/

Πότε θα βγάλει η σφεντόνα διάψευση για το σχόλιο για τον περιφερειάρχη μας?

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα φλέγεται. Να κρεμάσουμε τον Καραμανλή.

Ζούμε μέρες του 2007! - Τεράστιες εκτάσεις στις φλόγες στον Εβρο - Χωριά εκκενώθηκαν στην Αρκαδία-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Τρίπολη κατακαίει το πράσινο που γλίτωσε από τις πυρκαγιές του 2007
- Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο για 3η μέρα. Η περίμετρος της φωτιάς είναι χιλιόμετρα!.....

- Πυρκαγιά και στο Μαλανδρίνο Αμφισσας - Καίγεται και περιοχή κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας
- Το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επικέφθηκε ο πρωθυπουργός


Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην Αρκαδία με τους κατοίκους πολλών χωριών να ζουν ημέρες του 2007.
τρία χωριά έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη οι φλόγες πέρασαν μέσα από κάποια από αυτά χωρίς να μπορεί κανείς να πει ακόμα τι ζημιές έχουν γίνει.

Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας.


ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΡΗ
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΡΗ
Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.
Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος που βρίσκεται στην περιοχή της Ασέας, μας ενημέρωσε ότι έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, το Πάπαρη, η Δάφνη και το Μανιάτη, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης, Γιώργος Καρλής. Ακούστε τη δήλωσή του...



Το μέτωπο είναι τεράστιο και στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και 4 αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 17:00 κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου.

Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια.

Μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές, Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών, αλλά γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο


Με εναέρια μέσα από εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Μέσα σε όλα αυτά, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Φέρρες κοντά σε στρατόπεδο. Επιχειρούν 5 οχήματα με 12 πυροσβέστες καθώς και ένα αεροσκάφος.

H περίμετρος της φωτιάς είναι αρκετά χιλιόμετρα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές πέρα από εκείνες που έχουν ήδη εκκενωθεί. Ακούστε πως περιέγραψε την κατάσταση το απόγευμα στο Newsit, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Λαμπάκης





Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε χθες η Ελλάδα για άμεση βοήθεια μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το συντονισμό του οποίου έχει η Επιτροπή.




"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Σημειώνεται πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Περισσότεροι από 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, με τη συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων καναντέρ και τεσσάρων ελικοπτέρων, καθώς από το πρωί στις επιχειρήσεις προστέθηκαν και δυο ελικόπτερα CHINOOK.

"Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες το χωριό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Χθες το μεσημέρι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ολόκληρη περιοχή νοτίως της Λευκίμης Έβρου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπεύθυνο για όλη αυτή την οικολογική κατσστροφή είναι ένα χαλασμένο τρακτέρ το οποίο πετούσε σπίθες εν κινήσει!
Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής το μεσημέρι και αυτή την στιγμή είναι υπο μερικό έλεγχο.
Επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί και ένα ελικόπτερο.
Τα υπόλοιπα μέτωπα

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 σε δάσος στο Μαλανδρίνο της Αμφισσας. Επι τόπου 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.
Το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τα αεροσκάφη τύπου καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης.

Φωτιά ξέσπασε σε δάσος στις Ορθονιές Ζακύνθου. Επι τόπου 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά και στην Γαβρόλιμνη Ναυπάκτου. Επι τόπου 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά και σε δασική έκταση στην περιοχή Καλαπόδι στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.

Φωτιές και στην Αμφιλοχία και τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Καλύτερη εικόνα στο πύρινο μέτωπο του Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλη Αντωνόπουλο, που μίλησε στο NewsIt. Ακούστε τι μας είπε...




O Παπανδρέου στο συντονιστικό της πυροσβεστικής

Το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά


Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 13.00 το μεσημέρι στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή πάνω από τον Πλάτανο. Κοντά στο σημείο της φωτιάς βρίσκονταν δύο ταβέρνες ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν λίγο μετά τις 15.00.

Νύχτα τρόμου στην Αττική

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα βρίσκονται επί τόπου και δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά. Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Νύχτα τρόμου έζησαν και οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας καθώς στις 23:55 το βράδυ της Πέμπτης, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην οδό Πορταριάς και σύντομα εξαπλώθηκε στις οδούς Σαλαμίνας, Σερρών και Αρετής και εξαιτίας των ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε! 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα έσπευσαν και τα ξημερώματα την έθεσαν υπό έλεγχο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών και από την Αιξωνή της Γλυφάδας έφτασε μέχρι και το Πανόραμα Βούλας.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΗ
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΗ

Δυο σπίτια, το ένα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ενώ το άλλο ήταν υπό κατασκευή, κάηκαν, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας με αναπνευστικά προβλήματα. Άγνωστο παραμένει πως ξεκίνησε η φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 06:00. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.

Πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Λιοσίων, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στι; 08:00. Στη μάχη για την κατάσβεση έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Φωτιά ξέσπασε και στην Ηλιούπολη, με τους ανέμους να στρέφουν τη φωτιά στα σύνορα με την Αργυρούπολη!
newsit

Έγκλημα η εκποίηση δημόσιας περιουσίας σήμερα...

(του Γιώργου Δελαστίκ)

Επί εσχάτη οικονομική προδοσία πρέπει να δικαστούν και, φυσικά, να καταδικαστούν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και όσοι υπουργοί της κυβέρνησής του βάλουν την υπογραφή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας σήμερα! Ακόμη κι αν προς στιγμήν παραμερίσουμε το θεμελιώδες πολιτικό ζήτημα –αν είναι, δηλαδή, επιτρεπτό η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση μιας χώρας να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών κερδοσκόπων–, η εκποίηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με τις τιμές στις οποίες έχουν εσκεμμένα και μεθοδευμένα καταβαραθρωθεί οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο σήμερα συνιστά αυτοτελές οικονομικό έγκλημα.

Όσο εθελόδουλη κι αν είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στους ξένους οικονομικούς κατακτητές της πατρίδας μας, συνεργαζόμενη μαζί τους για την επιβολή στην Ελλάδα καθεστώτος δημοσιονομικής κατοχής μέσω Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είναι αδύνατον η στάση της να αποδοθεί αποκλειστικά σε πολιτικές επιλογές.

Η προβολή ως δικαιολογία της συμφωνίας του Γ. Παπανδρέου με τους επικυρίαρχους της ΕΕ, να έχει εκποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου δημόσια περιουσία αξίας 1,7 δις ευρώ, δεν μπορεί να συγκαλύψει το ανοσιούργημα που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Με... 680 εκατ. παίρνεις τη ΔΕΗ!

Οι αριθμοί είναι οικονομικά αποκαλυπτικοί και πολιτικά συντριπτικοί. Μια απλή ματιά στις τιμές των μετοχών των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι αρκετή. Όποιος δεν έχει ήδη αίσθηση για το πόσο εξευτελιστικά χαμηλές είναι οι χρηματιστηριακές τιμές των σημαντικότερων ΔΕΚΟ θα αισθανθεί σίγουρα ανατριχίλα και φρίκη.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, το 100% των μετοχών της ΔΕΗ άξιζε μόλις... 1,357 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αρκούν μόνο και μόνο... 679 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει κανείς το 50% συν κάτι των μετοχών της και να καταστεί έτσι ο απόλυτος κυρίαρχος της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας! Όλοι οι Έλληνες, όλα τα νοικοκυριά της χώρας, όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, όλη η οικονομία της χώρας θα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από όποιον διαθέσει πολύ λιγότερα από 1 δις για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ!

Είναι εφιαλτικό ακόμη και να σκεφτεί κανείς ότι αρκεί μια γερμανική επιχείρηση να δώσει 680 εκατ. ευρώ για να επιβάλει στην Ελλάδα καθεστώς «ηλεκτρικής κατοχής». Να αποφασίζουν οι Γερμανοί, μέσω της τιμής που θα καθορίζουν... για την κιλοβατώρα αλλά και μέσω των επενδύσεων σε έργα υποδομής που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν, εάν οι Έλληνες ιθαγενείς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να... φωτίζονται, να πλένονται, να δροσίζονται όποτε θέλουν ή αν το Ράιχ θα μας επιβάλει... συσκότιση και πλύσιμο κάθε Σαββατόβραδο!

Ούτε... 180 εκατ. δεν κοστίζει η ΕΥΔΑΠ!

Η ΔΕΗ δεν αποτελεί ειδική περίπτωση. Κάθε άλλο: Η ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτεύουσας, κόστιζε την περασμένη Παρασκευή στο σύνολό της μόλις 357 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Όσο απίστευτο, δηλαδή, κι αν ακούγεται, αρκούν... 179 εκατ. ευρώ όλα κι όλα για να πάρει ένας ιδιώτης τον πλήρη έλεγχο της ύδρευσης και της αποχέτευσης των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων αλλά και καθημερινών επισκεπτών της περιοχής της πρωτεύουσας! Δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για εφιαλτική πραγματικότητα: 179 εκατ. ευρώ φτάνουν και περισσεύουν!...

Καλά, όσον αφορά στην ΕΥΑΘ, την αντίστοιχη εταιρεία της Θεσσαλονίκης, τα νούμερα είναι ακόμη πιο γελοία και τραγικά. Το 50% συν κάτι των μετοχών της, ώστε να ελέγχει κανείς την ύδρευση και την αποχέτευση της δεύτερης μεγαλούπολης της χώρας, κοστίζει μόλις... 72 (!) εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 100% των μετοχών της ΕΥΑΘ άξιζε την Παρασκευή 143,75 εκατ. ευρώ.

Όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση Παπανδρέου λέει ότι θα πουλήσει το 40% των μετοχών της ΕΥΑΘ, εννοεί ότι θα εισπράξει... 57,5 εκατ. ευρώ. Σωθήκαμε!...

Τζάμπα λιμάνια και χωράφια!...

Αστεία είναι τα οικονομικά μεγέθη της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση εκποίησης και των μεγάλων λιμένων της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, βάσει των σημερινών χρηματιστηριακών αξιών τους.

Μόλις... 270 εκατ. ευρώ άξιζε την περασμένη εβδομάδα το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ) και κάτι λιγότερο από 108 εκατ. ευρώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Για να πάρει, δηλαδή, κανείς το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να έχει έτσι τον απόλυτο έλεγχο των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας αρκούσαν 135 εκατ. για τον ΟΛΠ και 54 εκατ. για τον ΟΛΘ! Είναι να τρελαίνεσαι... Με λιγότερα από 200 εκατομμύρια αγοράζει –όποιος τα έχει– τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης!...

Ακόμη πιο τραγική περίπτωση, με μοιραίες συνέπειες για τη χώρα, σε περίπτωση που πωληθεί –και ακόμα χειρότερα σε ξένους– είναι η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), για την οποία έχουμε ξαναγράψει προ μηνών. Η χρηματιστηριακή αξία της ΑΤΕ στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ήταν μόνο 875 εκατ. ευρώ, άρα το πακέτο απόλυτου ελέγχου της τράπεζας αυτής (50% συν μία μετοχή) κόστιζε λιγότερο από 438 εκατομμύρια.

Η ιδιομορφία της ΑΤΕ έγκειται στο ότι, βάσει του νόμου, τα περισσότερα ίσως από τα χωράφια της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνουν τάχιστα δικά της, αν το επιθυμούσε η διοίκησή της! Αυτό οφείλεται στο ότι, επί δεκαετίες, οι Έλληνες αγρότες έχουν διαπαιδαγωγηθεί στο να μην αποπληρώνουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ, με τη βεβαιότητα ότι, αφού η τράπεζα είναι κρατική, στο τέλος όλο και κάποια ρύθμιση θα γίνει και δεν θα χάσουν το χωράφι τους, αφού, άλλωστε, τι θα μπορούσε να κάνει η ΑΤΕ δεκάδες χιλιάδες χωράφια, αν προχωρούσε σε μαζικές κατασχέσεις;... Αυτή η ολέθρια νοοτροπία, σε συνάρτηση με το διαρκώς ογκούμενο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής και τις ανεπαρκείς τιμές των αγροτικών προϊόντων που δίνονται στους παραγωγούς, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους στην ΑΤΕ.

Όλη η Ελλάδα «στο σφυρί»...

Εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, θα έχουμε τρομερό κοινωνικό σεισμό. Ας φανταστούμε, π.χ., την Deutsche Bank να δίνει αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και να αγοράζει την ΑΤΕ και στη συνέχεια να προχωρά, απολύτως νομότυπα, στην κατάσχεση όλων των χωραφιών που έχουν μπει υποθήκη σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Δεν πρόκειται, φυσικά, η γερμανική τράπεζα να... καλλιεργεί μπαμπάκι, ελιές ή σταφύλια. Μπορεί, όμως, άριστα, αφενός, να πουλά σε Γερμανούς όσα χωράφια προσφέρονται για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών και, αφετέρου, να εγκαταστήσει στα χωράφια της, για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκές μονάδες –γερμανικής παραγωγής, βεβαίως– και, στη συνέχεια, να πουλά ρεύμα στη... Γερμανία, που έλεγε κι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Αν, μάλιστα, οι Γερμανοί έχουν αποκτήσει τον έλεγχο και της ΔΕΗ, ποιος τους πιάνει...

Το μόνο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που φαινομενικά πιάνει κάποια λεφτά είναι ο... τζόγος, ο ΟΠΑΠ, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε κάτι λιγότερο από 3,1 δις ευρώ. Το ζήτημα, όμως, έγκειται στο ότι τα 1,55 δις ευρώ που απαιτούνται για να αγοραστεί το 50% των μετοχών του και, άρα, ο έλεγχός του, ο ΟΠΑΠ τα βγάζει ως κέρδη σε ένα χρόνο και κάτι! Είναι πρόκληση, επομένως, να πωληθεί και σίγουρα εξαιρετικά ύποπτη συναλλαγή...

Έναντι πινακίου φακής...

Η ύδρευση Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα εκχωρηθεί έναντι 250 εκατομμυρίων, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης έναντι ούτε 200 εκατομμυρίων, η ΔΕΗ για 680 εκατομμύρια, η ΑΤΕ για λιγότερο από μισό δις, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για 260 εκατομμύρια – όλα μαζί δεν πιάνουν, δηλαδή, ούτε... 2 δισεκατομμύρια!
Άντε να πιάσει άλλο ενάμισι δις ο ΟΠΑΠ και κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ο ΟΣΕ –που δεν είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο–, και πάλι, όμως, δεν βγαίνουν ούτε 5 δις ευρώ. Πού θα βρεθούν τα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις στην πενταετία που έχει συμφωνήσει ο Γ. Παπανδρέου με την ΕΕ; Προφανώς, μόνο αν πουλήσει δημόσια γη, νησιά ολόκληρα!

Ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι δεν έχει καμία αναστολή, κανένα δισταγμό να κάνει κάτι τέτοιο. Θα του το επιτρέψει, όμως, ο ελληνικός λαός; Ίδωμεν...

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία μεταφέρει κομάντος στα σύνορα με το Ιράκ

Μεγάλη μετακίνηση κομάντος στα σύνορα με το Ιράκ έγινε σήμερα από τον τουρκικό στρατό. Συγκεκριμένα, ο τουρκικός στρατός μίσθωσε μικρά λεωφορεία για τη μεταφορά δυο χιλιάδων καταδρομών, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στην Διοίκηση του 7ου Σώματος Στρατού, που έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ. Οι κομάντος μεταφέρθηκαν με 120 μισθωμένα πολιτικά λεωφορεία μέσω Μαρντίν στην πόλη Σίρνακ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Το τουρκικό Επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να αναθέσει ιδιαίτερο ρόλο στους καταδρομείς και στους λεγόμενους μπορντό μπερελί, στον αγώνα εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα γίνεται λόγος για σχεδιαζόμενες διεισδύσεις των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας στο έδαφος του Νοτίου Κουρδιστάν-Βορείου Ιράκ, με σκοπό τη δολοφονία στελεχών του ΡΚΚ.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται να ζητήσει από τη βουλή ανανέωση για έναν επί πλέον χρόνο της εξουσιοδότησης που λήγει στις 17 Οκτωβρίου, με βάση την οποία μπορεί να δώσει εντολή στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να εισβάλουν από ξηράς και να διεξάγουν επιχείρηση εξουδετέρωσης των βάσεων των Κούρδων ανταρτών.
Η τελευταία επιχείρηση του είδους έγινε το Φεβρουάριο του 2008, με την ονομασία Güneş Harekâtı, κατά την οποία οι μονάδες του τουρκικού στρατού, και ενώ αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα λόγω πυκνών χιονοπτώσεων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν κακήν-κακώς, λόγω πιέσεων που άσκησε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Στην επιχείρηση εκείνη οι ΤΕΔ δήλωσαν επίσημα ότι οι απώλειές τους ανήλθαν στα 27 άτομα.

 
ΠΗΓΗ: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ηλιοκαμένος πρωθυπουργός (sic)



ΓΑΠ: Ο πρωθυπουργός των 4 νησιών και των 0 κρατών.